Pagini

miercuri, 3 aprilie 2013

De vineri, 5 aprilie, plata facturilor se va face prin lege in 30 de zile !



O știre de interes maxim, atât pentru cei care au de încasat mai ales de la stat, dar și pentru marea masă a firmelor care lucrează cu plata la termen ! Gata cu primăriile care niciodată nu au bani, gata cu asigurările care mereu trag de timp când e vorba sa plătească o despăgubire ! Sau cel puțin asta ar trebui să se întâmple, o să vedem !


Legea nr. 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 182 din 2 aprilie 2013 si intra in vigoare in trei zile de la publicare, adica vineri, 5 aprilie 2013.


Legea care obligă firmele să își achite facturile într-un termen de maxim 30 de zile, dacă nu stabilesc altfel cu partenerii lor de afaceri, se va aplica de vineri, când actul normativ intră în vigoare. Legea, publicată marți în Monitorul Oficial,  instituie un termen de plată maximal și pentru autoritățile publice care contractează bunuri sau servicii din mediul privat. În plus, noua reglementare introduce și o despăgubire minimă de 40 de euro, la care creditorul are dreptul automat, din prima zi de întârziere la plată.



Prin profesionist, legea înțelege orice persoană fizică sau juridică, care exploatează o întreprindere cu scop lucrativ.  În actul normativ se precizează că nu sunt incluse în sfera de aplicare a acestei legi:

-creanțele înscrise la masa credală în cadrul unei proceduri de insolvență și creanțele ce fac obiectul unui mandat ad-hoc, concordat preventiv ori al unei înțelegeri încheiate ca urmare a unei negocieri extrajudiciare de restructurare a datoriilor unei societăți;

- contractele încheiate între profesioniști și consumatori.



 Termenele maximale de plată în mediul privat :  

Legea publicată marți stabilește termene maximale de plată, contractuale și legale, atât pentru contractele încheiate între profesioniști, cât și pentru contractele incheietate între profesioniști și stat.

În ceea ce privește contractele din mediul privat,  termenul legal de plată (aplicabil pentru cazurile în care termenul de plată nu este menționat într-un contract) este de 30 de zile calendaristice, calculat:

-     de la data primirii facturii; 

-     de la data primirii bunurilor sau prestării serviciilor, dacă data primirii facturii este incertă; 

-   de la data finalizării procedurii de recepție (perioada de recepție poate dura cel mult 30 de zile calendaristice de la data primirii bunurilor sau prestării serviciilor. Prin excepție, părțile pot stipula în contract un termen de recepție mai mare de 30 de zile sub rezerva ca această clauză să nu fie abuzivă).

  Pe de altă parte, termenul de plată contractual (cel stipulat în contract) în cazul tranzacțiilor economice din mediul privat poate fi de maxim 60 de zile calendaristice. Totuși, în legea publicată marți se precizează că părțile pot menționa în contract un termen de plată mai mare, dar care să nu fie abuziv față de creditor.

 

De asemenea, legea nr. 72/2013 permite plata în tranșe, actul normativ precizând  că ”părțile pot conveni efectuarea plății în mod esalonat”. 


Nu plătești la timp? Achiți o dobândă penalizatoare!

Legea termenelor maximale de plată stabilește că, atât statul, cât și agenții economici din mediul privat,  datorează dobânzi penalizatoare, în cazul în care nu își achita la timp bunurile sau serviciile achizionate.

  

Potrivit Legii nr. 72/2013, dobânda penalizatoare curge de la scadență până la momentul plătii și se calculează potrivit art. 3 din OG nr.13/2011, în cazul în care nu s-a stabilit o altă valoare prin contract.

 

 În prezent, dobânda legală penalizatoare se calculează la nivelul ratei dobânzii de referință a BNR (5,25% în acest moment) plus patru puncte procentuale. Totuși, actul normativ publicat marți modifică și art. 3 din OG nr. 13/2011, majorând dobânda legală penalizatoare. Astfel, începând de vineri, această dobândă va fi calculată la nivelul ratei dobânzii de referință plus opt puncte procentuale !  

Debitorii pot plăti și o despăgubire minimă, dacă întârzie cu plățile .

"Creditorul poate pretinde daune-interese pentru toate cheltuielile făcute pentru recuperarea creanței, în condițiile neexecutării la timp a obligației de plată de către debitor", se arată în legea publicată marți.

 

Mai mult decât atât, din prima zi de întârziere la plată, creditorul are dreptul automat să solicite debitorului o despăgubire minima de 40 de euro (contravaloarea în lei), suma fiind suplimentară cheltuielilor aferente unei eventuale proceduri de executare silită. 

Sursa, aici :  http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_32710/De-vineri-suntem-obligati-sa-ne-achitam-facturile-catre-furnizori-in-maxim-30-de-zile.html#axzz2PNBP7N00



Voi reveni cu comentarii pe marginea acestei legi, pe care o consider foarte importanta !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu