"Nu mai dorm bine noaptea!"
"Muncesc pentru altii!"
"Nu mai fac fata cu platile!" etc.etc.etc.
Cati dintre cei care conduc azi o afacere nu au exclamat asa macar o data, fie si numai in fata familiei sau prietenilor ?!?
Poate din ce in ce mai multi, in special dintre cei a caror afacere s-a dezvoltat pe bani imprumutati ( fie de la banci, fie de la neamuri, prieteni, chiar camatari, de ce sa n-o spunem ?) sunt bantuiti in fiecare zi, de cateva ori pe zi, de aceste ganduri !
Si totusi, ce e de facut ?
Cu exceptia situatiei in care aveti bani imprumutati de la camatari, situatie pe care personal o vad fara iesire pana cand nu strangeti banii sa ii dati inapoi ( prin urmare va recomand din tot sufletul sa nu va ganditi macar sa imprumutati vreodata de la acestia, oricat de greu v-ar fi ! ), orice situatie are macar o cale de rezolvare !
Ce trebuie facut ? Ca de obicei, nu trebuie intrat in panica ! Cele mai bune solutii nu vin cand esti disperat, ci atunci cand te poti detasa pentru a gandi ! Discuta cu cei din jurul tau, contabili, juristi, angajatii tai care stiu sa faca bani pentru tine si impreuna cautati solutii de redresare.
Ce cred eu ca trebuie sa urmaresti cand iti concepi o strategie de viitor si totodata ca sa ai o imagine cat mai clara a afacerii tale :
1. Care este nivelul datoriilor tale, pe fiecare furnizor, inclusiv buget, inclusiv banci sau alti creditori, inclusiv salarii.
2.Cat de mult ai intarziat cu plata, care a fost scadenta datoriilor, sau care datorii vor urma la scadenta.
3.Din toate datoriile de mai sus, care crezi tu ca sunt cele mai urgente, cele care te pot bloca in activitatea ta? Sigur ca toate sunt importante, dar nu toate trebuie sa le platesti in aceeasi zi ! Poate ca azi trebuie sa platesti doar energia electrica si abia peste 2 saptamani un furnizor anume !
4.Acum, daca stii ce ai de platit, vezi si ce ai de incasat : sume, clienti, data cand ar fi trebuit sa-ti plateasca, cand au fost sunati ultima oara sa faca plata si ce au raspuns (pot, nu pot, cand pot...) si totodata ce sume urmeaza sa fie facturate si deci incasate, intr-o perioada scurta de timp ( productia in curs de executie, sau contracte certe viitoare ).
Fa o balanta a ceea ce ai de platit cu ceea ce urmeaza sa incasezi.
Daca ai un grad de indatorare mare, nu incerca sa te mai imprumuti, e inutil ! Mai bine discuti cu creditorii si stabilesti cu fiecare esalonari, sau chiar renegocieri ale datoriile existente. Macar incearca . S-ar putea sa ai surprize si sa fie de acord.
Daca, in schimb, ajungi la concluzia ca datoriile sunt prea mari in momentul de fata si o reesalonare a lor pe termen scurt nu rezolva nimic, ia in calcul posibilitatea insolventei si a reorganizarii financiare. Cu putin noroc, cu un plan rezonabil, nu fantezist, ai avea la dispozitie 3 ani sa te redresezi, ba chiar 4. Dar despre reorganziare voi vorbi separat.
5. Negociaza ! Orice! Termene de plata la furnizori, discounturi mai mari la marfa, tarife mai bune la servicii ( de exemplu, cand ai renegociat ultima data contractul de telefonie?!? ) penalitati de intarziere mai mici ( atentie la legea care intra in vigoare de vineri, 5 aprilie ! ), renegociaza contractele de imprumut la banca : dobanda mai mica , perioada mai mare de plata, comisioane mai mici ! Daca sunt presate, bancile nu te vor scuti de bani, dar vor trebui sa te trateze ca pe un partener egal si sa iti acorde conditiile cele mai bune astfel incat sa le poti returna creditul fara sa te sufoci, ba chiar sa poti sa iti desfasori activitatea.
6. Pe de alta parte, aplica invers punctul 5 cand e vorba de clientii tai : termene de plata mici ( pe cat posibil mergi pe cash, acolo unde se poate ), discounturi mai mici, da-le telefoane frecvent daca ai de recuperat bani de la ei, sau obtine instrumente la plata ca garantie ! Nu scapa banii din mana ! Cu ce te ajuta sa stii ca ai de incasat o suma de X lei, daca nu o vei vedea niciodata la tine in cont ? Sau daca o vei vedea, va fi atat de tarziu, incat nu va mai valora la fel.
7. Vezi ce cheltuieli poti sa mai tai ! Ai "obligatii" pe care le-ai dus in spate atatia ani, fara sa produca pentru tine? Out ! Nu poti face tu asta ? Angajeaza un administrator special, din afara firmei si o va face el, dar firma ta va supravietui !
8. Vezi ce venituri poti suplimenta. Solutia nu e sa tai doar din cheltuieli la sange, ci sa si produci mai multi bani ! Fa evaluarea salariatilor, renunta la cei care o "ard" pe Facebook, cauta noi produse si chiar noi piete pe care sa intri.
9.Nu uita sa ceri ajutor cand te simti fara iesire !
10. Orice plan se face pe hartie. Pe hartie, cifrele arata altfel decat in mintea ta, iar solutiile apar mai repede, cred eu !
Cam atat deocamdata, dar continuam ! :)
Spor !
Bună ziua, numele meu este Julia Simon, o victimă a fraudei în mâinile creditorilor falși. Am pierdut aproximativ 140,000.00.Euro pentru că am nevoie de un capital mare de 395,000.00.Euro. Aproape că a murit, am avut nici un loc pentru a merge. afacerea mea a fost distrusă, iar în acest proces am pierdut fiul meu. Nu mai pot suporta din nou, acest lucru se întâmplă. în 2 luni în urmă, m-am întâlnit un prieten care mi-a prezentat o mamă bună, doamna Augusta Ibramhim, care în cele din urmă m-au ajutat asigura un împrumut de la o companie. mamă bună, aș dori să profit de această ocazie pentru a spune vă mulțumesc și Dumnezeu continua să vă binecuvânteze. Îmi place, de asemenea, să folosească această oportunitate de a consilia colegii români, că există o mulțime de escroci acolo, așa că, dacă aveți nevoie de un împrumut, și doresc să obțină un credit rapid, conectați-vă cu dna Augusta Ibramhim prin e-mail: augustaibramhim11 @ gmail .com. De asemenea, puteți să mă contactați prin e-mail acest: juliasimon460@gmail.com. dacă aveți îndoieli. te rog el este singurul care este de încredere și de încredere.
RăspundețiȘtergereMulțumiri.