Una din problemele cu care se confruntă societatea românească în prezent ( și probabil și alte societăți, dar cum nu locuiesc decât în România, mă limitez a face analiza doar pentru noi ) priveste forța de muncă și calificarea ei.
De ce ? Pentru că avem forță de muncă supracalificată angajată în servicii care nu-i pun în valoare calificarea. Sau nu îi este pusă în valoare deloc, nefiind angajată și, mai rău, neavând unde se angaja ! S-a tot vorbit de forța de muncă subcalificată, dar prea puțin invers ...Și de când cu abundența facultăților la aproape fiecare cartier (fabrici de diplome pe bandă rulantă ), avem ospătari cu diplome în finanțe-bănci, avem secretare cu diplome în inginerie de mediu, avem profesoare de matematică pe post de asistent manager... și lista poate continua.Sunt situații în care cererea de locuri de muncă este copleșitoare numeric față de oferta concretă a locurilor, dar și situații când postul în sine necesită o atât de precisă calificare, încât puține persoane pot aplica ( dar acestea sunt tot mai rare).
Însă nesiguranța mediului economic, ”volatilitatea” din ce în ce mai crescută a afacerilor, fac ca din zi în zi sute, poate mii de angajați să se trezească disponibilizați.Sunt foarte mulți oameni calificați în meserii din cele mai diverse și care nu au unde să se angajeze conform pregătirii lor, sau nu sunt angajați, chiar dacă merg la interviuri, tocmai din cauza CV-ului lor impresionant ( deși ar fi dispuși să muncească pe salarii inferioare pregătirii lor, numai să aiba un loc de muncă!).
Dar sa vedem : ce pot face cei care s-au trezit peste noapte fără siguranța job-ului, fie că acesta a fost plin de satisfacții, fie că a fost doar călduț, dar prea puțin satisfăcător profesional ? Psihologii spun că pierderea serviciului este în primele 5 locuri în topul celor mai stresante întâmplări din viața noastră.Cu toate acestea, stresul are un remediu, dacă nu te lași obsedat de întrebarea ” ce mă fac acum????”
Poate că a venit timpul să-ți reevaluezi viața și să decizi că e momentul să devii propriul tău șef. Fă-ți o listă cu abilități, cunoștințe teoretice și practice, oamenii pe care-i cunoști și care știi că te-ar putea ajuta în orice demers vei face de acum înainte.Fii dispus să accepți și că s-ar putea să trebuiască să înveți lucruri noi, dacă nu le știi, de ex. cum să faci un magazin on-line....Internetul oferă acum posibilitatea de a învăța cum să faci aproape orice, dacă nu chiar orice(cu condiția primordială de a avea un minim de cunoștințe și inteligență) ! Îți trebuie doar determinare și voință pentru a te apuca de ceva nou și de a te arunca în necunoscut!
Până la urmă, orice start-up îți surâde, el depinde de mai mulți factori : experiența ta, oamenii pe care poți să îi aduni în jurul tău și nu în ultimul rând de oportunitățile de piață, care diferă de la o zonă la alta. Caută nișe de piață nu doar pentru servicii, dar și pentru produse, iar dacă e nevoie să înveți să faci săpun de casă, înveți să faci săpun de casă ! Totuși, trebuie spus că cel mai mic capital se cere în cazul prestărilor de servicii, mai ales cele în care doar tu prestezi. Dacă nu ești suficient doar tu, apelează pe cât posibil mai întâi la familie.Cu cât depinzi mai puțin de forța de muncă externă, cu atât câștigul va fi mai consistent.
Eu cred că decât să pierzi timp așteptând un loc de muncă, oricare, care nici acela ar putea să nu fie sigur pentru mult timp, e mult mai bine să fii proactiv și să te angajezi singur. Sigur știi să faci ceva, de care altcineva ar avea nevoie.
Totul e să vezi ce știi, sau ai putea să faci și să identifici pe cei care au nevoie de tine. :)
Nu uita că orice reușită începe cu decizia de a încerca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu