Atunci cand ne gandim la succesul unei afaceri, al unui proiect in general, suntem tentati sa punem banii pe primul loc. E clar ca lipsa lor ar face ca lucrurile sa se miste foarte greu, daca nu chiar deloc, iar prezenta lor poate tura motoarele. Cu toate astea, o sacosa de bani ( oricat de multi! ) nu va sustine un proiect decat pe o perioada scurta de timp, pana dispare factorul de noutate care intretine interesul publicului. Dupa care, ar fi bine sa fie ceva mai mult !
Ce este esential atunci sa ai, astfel incat banii sa nu-si piarda valoarea intr-o investitie efemera ?
Ca peste tot si de cand lumea, e vorba de oameni. Oamenii de care te inconjori vor da masura succesului tau. Daca nu esti liber -profesionist, sau cel mult proprietar al unei afaceri foarte mici, genul de bussiness in care te poti descurca aproape singur, atunci trebuie sa te gandesti inca din faza de proiect ce fel de oameni trebuie sa iti gasesti. Poate ca ideea ta e foarte buna, poate ca ai bani suficienti cat sa incepi, dar daca vrei sa te dezvolti, va trebui sa iei in calcul ca nu esti ( si ar fi bine sa nu fii!) un factotum omniscient si omniprezent !
Desi nu este imposibil, este putin probabil ca o singura persoana sa fie atat de echilibrata din punct de vedere al abilitatilor, incat sa poata acoperi suficient toate activitatile indispensabile obtinerii succesului unei companii. Acesta este si motivul pentru care marea majoritate a afacerilor dau gres inca din primul an de activitate. Tot acesta este motivul pentru care, dintre companiile care reusesc sa supravietuiasca primului an, o parte nu reusesc sa se dezvolte in continuare si sa atinga potentialul maxim.
Fiecare antreprenor are propriile cerinte de la echipa sa. Insa esentiale sunt cateva calitati si abilitati pe care este bine sa la urmaresti cand te gandesti cu ce oameni pleci la drum, sau incerci sa-i cooptezi pe parcurs:
-Caracter: sa fie corecti, seriosi, sa fie de incredere, sa nu fie instabili, sa fie fideli pe cat posibil .
- Sa aiba abilitati in domeniile pentru care ii vizezi : chiar daca nu stiu, sa aiba abilitatea de a invata si apoi de a se perfectiona.
- Sa aiba abilitatea de planificare si orientare strategica, de analiza si control, de organizare si executie si nu in ultimul rand sa fie creativi.
Idealul uman este compus din toate de mai sus, dar in realitate unii dispun doar de cateva din trasaturile si abilitatile enumerate.
Ce este ideal pentru un antreprenor este sa ii aiba pe toti in echipa, in diverse combinatii de persoane si sa-i distribuie in organizatie astfel incat sa obtina maximum de la fiecare.
E greu sa cunosti oamenii si mai ales sa lucrezi cu ei.Iar daca nu esti stapan pe aceste lucruri si ai doar bani, e bine sa gasesti omul potrivit, in care sa ai deplina incredere, care sa conduca pentru tine.
Iar daca ajungi ca in poza de mai jos, sa stii ca e doar vina ta ! :)